1 år NÆRVÆR

nærvær_leer

NÆRVÆR-KRISTEN MEDITASJON
-Sammen i stillhet med Gud for å puste inn hans kjærlighet
Skrevet av: Karen Riska
Hva er egentlig kristen meditasjon? spør du. Misjonsprest og grunnlegger av Areopagos, Ludvig Reichelt sier følgende: «Meditasjon er å samle seg om livets dypeste hemmeligheter, å overgi seg helt til Gud og la Gud handle.» I Fridalen og Årstad Menigheter startet diakon Marianne Magnussen «Nærvær» høsten 2016. Dette ble gjort etter ønske fra deltakere på temakveldene til «Livskvalitet», et annet tilbud som diakonen leder. Man ville ha mulighet til å fordype seg enda mer i temaene gjennom meditasjon etter at man hadde reflektert i samtalegruppene på Livskvalitet. Eksempler på temaer som vi har arbeidet med i begge disse foraene, er «mot», «tilgivelse», «frihet» og «takknemlighet».

Nærvær er et tilbud hvor alle er velkommen. Her kommer man til stillhet og ro, og blir ledet gjennom pusteøvelser, enkle bevegelser, symboler, sakte opplest tekst og rolig musikk. Man står fritt til å være med på det man ønsker. Etter meditasjonen kan de som vil bli igjen og tenne lys, be eller få forbønn. De som vil kan ta en kopp kaffe og en prat eller låne med seg en god bok. Mange blir igjen og nye bekjentskap knyttes. Det første året med Nærvær avsluttes med en dagsretreat 10. juni med stillhet, meditasjon og refleksjon på et vakkert sted på Osterøy. Her skal vi gjenta to av meditasjonene som har blitt brukt dette året.

Nærvær er inspirert av boken «Lytte til Gud» skrevet av diakon Øyvind Borgsø, som er Mariannes veileder i ledelse av meditasjon. Illustrasjonsbildet til Nærvær er et litt diffust løveansikt som er svidd inn i en treplate, som kunstneren Ferdinand Wyller har gitt Nærvær tillatelse til å bruke. Marianne forklarer at Jesus er symbolisert med blant annet en løve i Bibelen og at illustrasjonsbildet kan si noe om at Jesus er nærværende hos oss, men at det av og til tar litt tid før vi ser han tydelig. Marianne sin visjon med Nærvær er å «øve på å falle til ro i kropp og sjel, være til stede i øyeblikket og lytte til vårt indre og Gud.» Jeg har snakket med noen deltakere som opplever nettopp dette.

«Det har vært godt å samlast i kirkerommet til meditasjon og kunne bli leia gjennom kropp og sjel til eit møte med Gud. Bøner der vi bruker bevegelse og pusten aktivt har også vore fint» sier deltaker Tove Giske. Hun synes at tilbudet er en fin måte bli kjent med seg selv og å «puste inn Guds kjærlige nærvær og puste ut stress og livssmerte». Hun anbefaler at de som ikke har vært på Nærvær bør prøve det ut.

Tatyana Olsen synes også at dette tilbudet er berikende: «Nærvær har gitt meg et avbrekk i en travel hverdag. Jeg finner fred, og får føle på et dypt felleskap med Gud, gjennom bruk av mange sanser.» Hun synes at det er godt å bruke kirkerommet på denne måten, og er glad for at tilbudet fortsetter til høsten.

En annen som også har opplevd mye meningsfullt på «Nærvær» er Asgeir Remø: «Meditasjon gir en mulighet til å kjenne på det viktige og kanskje vanskelige, samtidig som vi kjenner at vi er tatt imot i Guds hånd. Vi trenger å være i kontakt med både det vanskelige og det gode i livet for å forstå oss selv. Ellers er det vanskelig å møte andre på en god måte.» Asgeir synes Marianne gjør en fin jobb med å lede meditasjonen og ved utvalget av bibelvers og sanger, og sier at «tekstene leder inn til Guds hjerte.»

Har du noen spørsmål om dette eller Nærvær, kan du ta kontakt med Marianne på tlf 94119229. Det er ingen påmelding eller kostnad ved å delta. Du trenger ikke å ha noe erfaring med kristen meditasjon fra før av, det er nok å være litt nysgjerrig på hva dette er. Fridalen kirke er stor og det er plass til mange på disse meditasjonene. Vi håper å se deg på Nærvær til høsten!

Det er stengt for kommentarer.